wynik świecenia ziarnisty


Wszystko co związane z erotyką

Temat: jakie badania przy 3 ciążach biochemicznych
" />Panie doktorze, bardzo proszę o informacje jakie zrobić badania przy 3 ciążach biochemicznych.( I- styczeń 2006, druga - sierpień 2007 i trzecia -styczeń 2008)
Dotychczas zrobiłam:
P.ciała przeciwjądrowe icytoplazmat (ANA1,ANA2) dodatni- stwierdzono obecność przeciwciał przeciwjądrowych o typie świecenia ziarnistym w mianie 1:100
TSH - prawidłowe
Toxoplazma IgG ilościowe<5
Toxoplazma IgM jakościowo ujemny
moj mąż ma słabą jakość nasienia
plemniki patologiczne 94% - patologia plemników o podwyższonym stopniu zaawansowania zazwyczaj wielopunktowa w obrębie jednego plemnika
ilość plemnikow 9 mln/ml
morfologia 92%patologicznych ruch a i b po 5%
czy właśnie ten wynik może być główną przyczyną poronień ?
jakie badania możemy zrobić dodatkowo ?
Jak można nam pomóc?
Dziękuję
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=53206



Temat: ocena sytuacji,badania meza
" />Dzień dobry
Szanowny Panie Doktorze jestem po 5 nieudanych iui, 33 lata, mąż 37
mam 31-34 dniowe cykle (ze stymulacją i bez) , pęcherzyk pęka, stwierdzony wrogi śluz ANA1 i ANA2 dodatni w typie świecenia ziarnistym w mianie 1:100, p.ciała p.plemnikom(+), minimalnie wydłużony czas krzepnięcia reszta w normie.
badania męża
upłynnienie 60m,
ilość w 1ml - 38 mln.
vability 43%
host 56%
morfologia A 25%, B 20%, C 15%
Mart-test
IgA -68% (główka 10%, wstawka 34% witka 24%)
IgG - 23% (główka 5% wstawka 10% witka 10%)
uwagi patologia plemników o umiarkowanym stopniu zaawansowania, najczęściej wielopunktowa w obrebie jednostkowego plemnika)
zastosowano leczenie luveris, pentoxenal, dexametazon, androwiv selen+e,glukozamina.
Po tym leczeniu lekarz był zadowolony z wyników znacznie sie poprawiły nie mam jednak wersji papierowej aby je przedstawić a wykonane iui się nie powiodło.
czy przy takich wynikach iui powinno się udać czy raczej nie? Przed nami ostatnie 6 podejście, nie wiem czy mamy je wykonywać czy już rozpocząć procedurę in vitro, wiąże się to z 200km dojazdami. Co Pan by sugerował?
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=64822


Temat: poronienia: genetyka czy immunologia - p/c. p. jądrowe
" />Panie Doktorze, proszę o analize i porade dotyczaca dalszego postepowania po 2 poronieniach.

Opis: Stwierdzone u mnie PCO, u partnera Asthenozoospermia; kariotypy obojga OK; nie stwierdzono obecności bakterii (ch., m., u.).

Przy ICSI - po pierwszym transferze, po ktorym wystapily liczne plamienia (skrzepy) - wynik testu ciazowego negatywny. Po drugim transferze (mrozak) nie bylo plamien, stwierdzono ciaze, jednak na przelomie 6/7 tygodnia zarodek przestal sie rozwijac; poronienie samoistne 9tc. Po pierwszej miesiączce po poronieniu zdarzyl się cud „naturalny,” jednak na przelomie 8/9 tc stwierdzono puste jajo plodowe; poronienie samoistne 10/11tc.

W 3 tygodniu po ostatnim poronieniu wykonałam szereg badan immunologicznych:

Antykoagulat tocznia i p/c. przeciw kardiolipinie ujemne.

Dodatnie p/c. p. jadrowe i p. cytoplazmatyczne (ANA1); test kompleksowy ANA2 dodatni - obecnosc przeciwcial przeciwjadrowych w mianie 1:640 dajacych na komorkach HEp-2 obraz swiecenia homogenny i ziarnisty; przeciwciala przeciw dsDNA ujemne.

Internista zlecil „podstawowe” badania krwi - mieszcza sie w granicach podanych norm.

Czy obecność przeciwciał moze miec wplyw na zahamowanie rozwoju ciazy, czy przyczyna lezy po stronie genetycznej?

Czy w tej sytuacji nalezy podchodzic do kolejnych transferow mrozakow?

Jakie dodatkowe badania zalecilby Pan?
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=65306


Temat: obumarcie płodu w 8 tyg a przeciwciała przeciw beta 2
" />Witam!
Panie doktorze !
W sierpniu 2008 miałam zabieg usunięcia płodu który obumarł w 8 tyg ciąży
Pojawiły się problemy z zanikaniem warg sromowych i podejrzenie liszaja zanikowego lub twardziny - wykonałam badanie przeciwciał ANA2 - wynik 1:640 (obraz świecenia homogenny i ziarnisty) doktor reumatolog kazał powtórzyć badania po miesiącu wyszło 1:320 (norma 1;160) obraz świecenia plamkowo/homogenny z wyróżnionym antygenem PCNA 25+, dodatkowo zlecono badanie:
antyB2 -GPI -26,2 RU/ml (norma 20)
aCL IgG -0,133 (wartości średnie 0,140)
aCL IgM -0,128 (wartości średnie 0,128
Doktor wykluczył twardzinę i skierował na diagnostykę w kierunku APS
Ponieważ wcześniej miałam problemy z zajściem w pierwsza ciąże ze względu na wygasanie funkcji jajnika lekarz ginekolog stwierdził ze nie ma potrzeby dalszej diagnostyki , nie ma na co czekać tylko trzeba działać.
czas oczekiwania na miejsce w szpitalu kilkanaście tygodni.
Co Pan doktor radzi_
pozdrawiam
miki19
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=64258


Temat: przeciwciała a IVF
" />Witam Panie Dr.

O ciąże staram się ponad 3 lata, dotychczasowe badania i zabiegi m.in. hormony ,HSG, laparoskopia ,nie wykazały przyczyny niepłodności.
Cykl hormonalny jak to określa lekarz- książkowy a pomimo to nawet 2 inseminacje nie powiodły się.

Ostatnio na polecenie lekarza wykonałam badanie przeciwciał przeciw jądrowych ANA : wynik wyszedł dodatni miano 1: 640 obraz swiecenia homogenny i ziarnisty.

W związku z tym mam dwa pytania:
Czy W/w przeciwciała są powodem niepłodności?
Czy przed przystąpienie do IVF zalecana jest kuracja specjalnymi lekami,zwiększająca szanse na powodzenie INF i jaka ???


Z góry bardzo dziękuje za odpowiedz .
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=64982


Temat: szukam lekarza który mnie zdiagnozuje
Mam 49 lat,być może rozpoczął się u mnie proces starczy.Możliwe.Moja mama ma 70 lat i tych przeciwciał nie ma.
Moja córka ma 23 lata, nie skarży się na dolegliwości a ma na wypisie z kliniki tocznia układowego i złe wyniki głównie
krwi obwodowej.Ale odmówiła przyjmowania sterydów.Ma 640 przeciwciał przeciwjądrowych ANA o typie świecenia
homogennym i ziarnistym.
Nie wiem dlaczego miałam niedowład.Prawą stronę odczuwam inaczej od oka do stopy.Nie wiem czy to było niedokrwienne
nikt mi tego w szpitalu nie powiedział.Mialam zrobione badanie głowy rezonansem guza nie stwierdzono i tyle było.Na
dodatek prosto z neurologii wylądowałam na chirurgii z krwawieniem z jelita grubego.
Nikt mi nie oznaczał przeciwciał antyfosfolipidowych.Owrzodzenia jamy ustnej miałam i miewam,ale laryngolog kazała mi smarować witaminą a.
Nikt nigdy nie skierował mnie na rtg bolących stawów.A wogóle to w poradniach pacjent nie jest zbyt mile widziany,a o skie-
rowania na badania przestałam się już upominać,a więc ostatnie miałam wykonane 2 lata temu w szpitalu.
Dziękuję za ukierunkowanie.Pozdrawiam.
Źródło: forum.znanylekarz.pl/viewtopic.php?t=290


Temat: Do Jana
witam
Nie znalazłam żadnego forum dot. dzieci z mrzs, więc moze tu uda mi się czegoś dowiedzieć.
Moja córka ma 3 lata, od pół roku wieczorno-nocne bóle stóp - dokładnie to śródstopie, bóle pojawiają sie raz na 2-3 tyg, czasem 2 dni z rzędu. Czasem pomaga masowanie, czasem daje jej nurofen (jak się często wybudza).Żadnych opuchnięć, zmian, sztywności. RF ma dodatni 14,7 i ANA 1 dodatnie, ANA2 wyszło jej miano 1:160, czyli wynik graniczny, przeciwciała niespecyficzne o ziarnistym typie świecenia. Czy to już mrzs?
Źródło: forum.rzs.pl/viewtopic.php?t=991


Temat: Proszę o interpretację wyników badań
Witam, Mam prośbę związaną z interpretacją wunikow Ana 2. Na początku powiem, że mam Hashimoto.
a A oto wynik: Stwierdzono obecność przeciwciał przeciwjądrowych nespecyficznych w mianie 1: 1160 dających w komorkach HEp2 obraz świecenia ziarnisty.
Autoprzeciwciał tych nie zidentyfikowano jako: przeciwjąderkowych,nRNP,Sm,TOPO,-1,(ScL-70),SS-A(RO) ,SS-B)La),ACA,antycentromemerowych,rybosomalnych,Jo-1 nuclear dots,mitochondrialnychcytoszkieletowych,przeciw aparatowiGolgiego,lizosomom oraz przeciw wrzecionu podziałowemu.
ps. nie mogłam znaleźć opcji więc napisałam też na on-line-sorry...
Dziękuję.
Źródło: forum.rzs.pl/viewtopic.php?t=1038


Temat: Wyniki badań po poronieniu.
" />Szanowny Panie Doktorze,
we wrześniu tego roku przeszłam zabieg usunięcia martwej ciąży. Akcja serduszka dziecka zatrzymała się na początku 9 tygodnia ciąży. Wcześniej, czyli na początku 8 tygodnia pojawiły się plamienia, po badaniu usg stwierdzono wówczas obecność krwiaka w macicy, który z czasem niestety powiększał się.

3 tygodnie po zabiegu łyżeczkowania macicy wykanałam szereg badań zleconych przez ginekologa.
- TSH 4,21 (norma do 4,20)
- przeciwciała anty TPO - ujemne
- przeciwciała przeciwjądrowe ANA - wynik dodatni w mianie 1:100, typ świecenia ziarnisty
- przeciwciała kardiolipidowe - wynik IgG i IgM ujemny
- Tokspoplazmoza wyniki IgG i IgM w porządku
- Cytomegalia wyniki IgG i IgM w porządku
- w morfologii podwyższone RDW 17,9 (norma 11,6 - 14,8 ), obniżone MCH 26,0 (norma 27 -34), obniżona HGB 11,7 (norma 12 -16), obniżony HCT 35,9 (norma 37-47)

Część badań powtórzyłam jeszcze raz po 6 tygoniach od zabiegu, wówczas wyniki przedstawiały się następująco:
- TSH 4,71 (norma do 4,20)
- ft3 3,72 (norma 2,5 - 4,3_
- ft4 1,23 ( norma 0,93 - 1,7)
- przeciwciała przeciwjądrowe ANA - wynik ujemny
- żelazo 4,1 (norma 6,6 - 28 )
- ferytyna 6,21 (norma 15 -150)
- TIBC 60,0 ( norma 40,8 - 76,6)
- prolaktyna 15,41(norma 4,79 - 23,3)
- w morfologii podwyższone RDW 17,3 (norma 11,6 - 14,8 ), obniżone MCH 26,0 (norma 27 -34), reszta parametrów w granicach normy.

Po drugim badaniu zostałam skierowana do endokrynologa który stwierdził lekką niedoczynność tarczycy, dostałam Euthyrox w dawce początkowo 25 mikrogramów, po 2 tyg 50 mikrogamów oraz żelazo. Badanie usg tarczycy uwidoczniło obecność 3 guzków niedużych rozmiarów, z obrazu usg wyglada na to ze są to guzki obojętne, jednak w styczniu czeka mnie biopsja w celu potwierdzenia charakteru guzków.
Enkokryniolog wykluczył jednak jakoby moja niewielka niedoczynność mogła mieć wpływ na niepowodzenie ciąży. Wobec powyższego dostałam zielone swiatło na starania się o ponowną ciążę.
To co mnie jednak bardzo niepokoi to wynik przeciwciał ANA które w pierwszym badaniu wyszły dodatnie w drugim już ujemne. Od lekarza usłyszałam że po prostu czasem tak bywa ale nie powinno mnie to martwić.

Bardzo proszę napisać co Pan myśli o mojej sytuacji.


Nie jestem przekonana do tego, że wszystko jest w porządku, niepokoi mnie wynik przeciwciał ANA. Boję sie kolejnej straty.
Dodam, że w ciążę zaszłam bez problemu, w pierwszym miesiącu starań, i była to już moja 2 ciąża. Pierwszy raz urodziłam zdrowa córkę, 5 lat temu. Cykle mam regularne co 30 dni +/- 1 dzień, bezbolesne.
Z poważaniem,
Karolina
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=69671


Temat: Allo MLR
" />Dziękuję Panie Doktorze za tak szybką odpowiedź. Utwierdził mnie Pan w mojej wcześniejszej decyzji o tym, żeby jednak się nie szczepić. Ja i tak w/r transfuzji mogę mieć problem, ponieważ mam dość rzadką grupę krwi: A2B rh (-), więc nie ma co pogarszać sytuacji. Miałabym jeszcze jedno pytanie: Wszystkie badania wyszły ok. oprócz ANA i różyczki, niech Pan spojrzy i sam oceni, dodam tylko, że różyczkę miałam 20 lat temu.
* TSH-1,420, fT3-3,49, fT4-1,32, anty-TPO-<1,0, anty-TG-1,04
* Homocysteina - 9,36
* Toxo i CMV w obu klasach - ujemne
* HPV - IgG - 21,17 (wynik pozytywny >11,00), IgM - 6,35 (wynik negatywny <9,00)
* Różyczka - IgG - >500,0, IgM - 2,58 (wynik dodatni 1,6 i powyżej), następny pomiar kilka dni później IgM - 2,41
* ANA1 dodatnie, ANA2 miano 1:160, typ świecenia ziarnisty.
* Czynnik V Leiden - ujemny
* Antykoagulant toczniowy - ujemny
* P/c. przeciw kardiolipinie - IgG - 4,82 (wynik ujemny 0 - 10), IgM - 6,02 (wynik ujemny 0 - 20)
* P/c. p. antygenom łożyska - ujemny
* P/c. p. beta-2-glikoproteinie I - IgG - 6,61 (wynik ujemny 0 - 20), IgM <1,00 (wynik ujemny 0 - 20)
* P/c. p. fosfatydyloinozytolowi - IgG - 0,92 (wynik ujemny 0 - 6), IgM 5,35 (wynik ujemny 0 - 6)
* P/c. p. fosfatydyloserynie - IgG - 4,20 (wynik ujemny 0 - 8 ), IgM 7,72 (wynik ujemny 0 - 8 )
*P/c. p. protrombinie - IgG - 1,45 (wynik ujemny 0 - 4), IgM 1,56 (wynik ujemny 0 - 7)
Zostało jeszcze tylko badanie nasienia, ale mąż się zbuntował i powiedział, że nie będzie robić, wcale mu się nie dziwię, bo już nam tyle kasy poszło na to wszystko, a też nie wiem czy jest sens robić jak mi te 3 pozycje wyszły źle i to może być przyczyna straty.
Dziekuję z góry za jakąś podpowiedź i przepraszam, że tak się rozpisałam. Pozdrawiam.
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=73533


Temat: Prowadzenie ciąży przy wysokim mianie ANA
" />Witam,

Obecnie jestem w 4t5d ciąży naturalnej (2 ciąże biochemiczne w 2006r przed leczeniem). Wykonałam szereg badań m.in. przeciwciała ANA, które na początku 2007 roku miały miano 1:100, przeciwciała p/plemnikowe ++, p/ciał p/łozyskowych brak. Poza tym miałam podwyższoną prolaktyne - przyjmowałam Norprolak.
Przed zajściem w ciążę przez 2 mce przyjmowałam dodatkowo 10mg Encortonu, Acard, witaminy.
W 28 dc wykonałam badanie HCG wynik 159, progesteron 16,4ng (zaczełam przyjmować Duphaston 3x1 i Luteinę 2x2) oraz powtórzyłam badanie ANA - dziś otrzymałam wynk:
p/ciała p/jądrowe ANA3 - wynik w surowicy - dodatni.
Stwierdzono obecność przeciwciał przeciwjądrowych o typie świecenia homogennym w mianie 1:640 oraz
przeciwcytoplazmatycznych o typie świecenia ziarnisto-włóknistym w mianie 1:320.
Powyższe przeciwciała identyfikowano jako p/ciała przeciw ds DNA oraz przeciw histonom.
Innych nie stwierdzono.

Kilka dni przed stwierdzeniem ciąży miałam wysypkę w okolicy ucha, która znikła ok 30dc. Poza tym lekko powiekszone piersi, rano nie mam apetytu czasem jakieś podolewania jajników czy brzucha, ale lekkie. temperatura 37,0-37,1oC.

Nadal przyjmuje Acard, Encorton oraz progesteron, odstawiałam Norprolak.

Jakie leki powinnam być może jeszcze dołączyć do tego zestawu i czym grozi taki poziom przeciwciał w ciąży?

Czy może powinnam zmienić leki lub zwiekszyć dawkę Encortonu?
czy powinnam przyjmować leki tj. clexane? (Przeciwciała antykardiolipidowe IgG 9, IgM 6, ale również wynik z 2007r)?

Bardzo proszę o odpowiedz ponieważ ze wzgledu na miejsce zamieszkania mam utrudnione kontakty z lekarzem specjalistą.

Z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam!
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=53136


Temat: interpretacja wynikow pary - po poronieniach
" />Uprzejmie prosze o interpretacje wynikow i komentarz odnosnie dalszego postepowania:

Wyniki meza:
Badanie nasienia – badania wykonane w roznych laboratoriach:
(1) IV.2008: test SCSA, fragmentacja chromatyny: 7,39% plemnikow z nieprawidlowa struktura chromatyny (DFI), 5,80% plemnikow z chromatyna niedojrzala lecz nieuszkodzona (normy uszkodzen chromatyny plemnikowej, nasienie prawidlowe 0%-15%; norma dojrzalosci chromatyny, dojrzalosc prawidlowa ponizej 15%); morfologia plemnikow: o prawidłowej budowie 19% (wartosci referencyjne: powyzej 30%); ocena ruchliwości plemnikow: ruch postępowy A 9%, ruch postępowy B 29,0% (wartosci referencyjne klasy A+B powyzej 50%); lepkosc +++.
(2) V.2009: fragmentacja DNA: niepofragmentowane 77,6% (wartości referencyjne: powyzej 80%), pofragmentowane 22,4% (wartosci referencyjne: ponizej 20%); morfologia plemnikow: o prawidłowej budowie 5,8% (wartosci referencyjne: powyzej 10%), ROS 3,42 (indeks wysoki, nieprawidłowy powyzej 2,0); ocena ruchliwości plemnikow: ruch postępowy A 2,8%, ruch postępowy B 26,0% (wartosci referencyjne klasy A+B powyzej 50%); lepkosc +.

Kariotyp OK.

Moje wyniki:
PCO - zdiagnozowane na podstawie: nieprawidlowego stosunku FSH do LH, nieregularnych miesiączek z brakiem owulacji, charakterystycznego obrazu jajnikow w USG.
Przykładowe wyniki badan na przelomie ostatnich 2 lat (normy MCL „Diagnostyka”):
(1) 2 dzien cyklu (11.2007): FSH 6,64 miu/ml – LH 11,9 miu/ml – Estradiol 39,4 pg/ml – Prolaktyna 21,3 ng/ml.
(2) 6 dzien cyklu (02.2008): FSH 6,51 miu/ml – LH 19,9 miu/ml – Estradiol 37,5 pg/ml – Testosteron 40,0 ng/dl.
23 dzien cyklu (02.2008): FSH 4,12 miu/ml – LH 18,08 miu/ml – Estradiol 56,7 pg/ml – Progesteron 2,15 ng/ml – Testosteron 47,1 ng/dl.

Antykoagulat tocznia i p/c. przeciw kardiolipinie ujemne.
Dodatnie p/c. p. jadrowe i p. cytoplazmatyczne (ANA1); test kompleksowy ANA2 dodatni - obecnosc przeciwcial przeciwjadrowych w mianie 1:640 dajacych na komorkach HEp-2 obraz swiecenia homogenny i ziarnisty; przeciwciala przeciw dsDNA ujemne.

Kariotyp OK.

W historii leczenia ciaza biochemiczna i dwa poronienia w pierwszym trymestrze - ciaza po transferze i naturalna.

Na podstawie przedstawionych wynikow badan i dotychczasowej historii uprzejmie prosze o udzielenie odpowiedzi na następujące pytania: Czy powinnismy wykonac/jakie dodatkowe badania zlecilby Pan naszej parze? Czy ryzyko ponownego poronienia po transferze kolejnych mrozakow z poprzedniego ICSI jest wysokie? (Wyjasniam: w klinice nie przeprowadza sie przedimplementacyjnego badania zarodkow.) W zwiazku z przeciwcialami jakie leki sa wskazane przed i w trakcie podchodzenia do kolejnego transferu/prob zachodzenia w ciaze?

Dziekuje i pozdrawiam
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=66022